dijous, 29 d’octubre de 2015

EN CHUFO LLORÉNS A "EL CALAIX DELS ESCRIPTORS"

Avui a EL CALAIX DELS ESCRIPTORS ens hem apropat al  
Chufo Lloréns i li hem demanat que ens obri el calaix del seu escriptori... 

Vols saber què hi hem trobat?


Quan vas incorporar l’escriptura a la teva vida?
Des de petit he sigut un àvid lector i escriptor, recordo que  amb 12 anys vaig guanyar els jocs florals dels Maristes de Mataró. A la meva passió per la història li dec en gran part a un fantàstic professor que vaig tindre als Maristes el “Hermano Atanasio”.  L'escriptura i la lectura m’han acompanyat des de sempre. Amb el temps vaig aprendre a combinar dues de les meves aficions, la història i l'escriptura en el gènere de Novel·la històrica. La experiència del món del teatre també m'ha permès donar molta importància a la trama i la cadència, intento mantenir en tensió al lector fins al final. Aproximadament fa 30 anys que vaig poder fer del meu hobby una professió, quan es va editar la meva primera novel·la.

Per què escrius? Ho fas cada dia?
Escriure em permet viatjar a mons diferents i gaudeixo moltíssim fent-lo. És fantàstic a la meva edat poder dedicar-me a allò que ha estat la meva gran passió. Escric cada dia a la tarda unes 6 hores diàries i m’ho prenc molt seriosament. És necessària una disciplina molt estricta per no allargar eternament l'entrega d'una nova novel·la.

CHUFO LLORÉNS (Barcelona, 1931)

Tens alguna mania/costum a l’hora d’escriure?
Escric sempre a la mateixa habitació, és molt petita però necessito aquest recolliment per treballar. També necessito tindre tots els meus estris ordenats per poder concentrar-me.

Quina és la principal dificultat que et trobes quan escrius?
A vegades em trobo amb la necessitat d'haver “d'eliminar” a personatges fantàstics perquè em desvien de l'argument principal, això em costa molt. També en novel·la històrica és complicat quadrar tots els esdeveniments històrics amb la trama de la novel·la.

Creus que la teva escriptura gira al voltant d’uns temes? Quins?
Sempre estan presents les emocions humanes més bàsiques que es mantenen inalterables al llarg del temps: amor, odi, passió, perdó... Els meus personatges destil·len humanitat. El que canvia és el marc on es desenvolupen totes aquestes vides.

Treballes l’estructura narrativa abans d’escriure?
Per descomptat, primer faig l’esquelet i després vaig “envoltant els ossos de carn”.

Et deixes portar per la història o ja saps com acabarà quan et poses a escriure?
Tinc una idea prèvia, però sobre la marxa sorgeixen noves idees i deixo que “el riu del relat em porti al mar”.Tres autors o tres llibres imprescindibles en la teva biografia.
Els cinc llibres d'Alejandro Nuñez Alonso sobre “Benasur de Judea”, “El dios de la lluvia llora sobre México” de Laszlo Passuth, “Sinue el Egipcio” de Mika Waltari i, per descomptat, clàssics com “Guerra i pau” de Tolstoi,  “El Padrino” de Mario Puzo... Són tants que em costa escollir. El fet que un llibre t’agradi o no depèn molt del moment en què el llegeixes i del teu estat anímic.

Estàs treballant en algun projecte literari?
Sí, ja m'he buidat de “La llei dels justos” i ara puc centrar la ment en el meu nou llibre.

Un consell per aquells que vulguin escriure.
Paciència, tenacitat i capacitat per acceptar les crítiques positives i negatives.

Què hi podem trobar al calaix del teu escriptori?
Un magnetòfon, bolígrafs, quaderns d’espiral, mapes d'època, fotos... Una mica de tot.

Moltes gràcies, CHUFO!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada