dimarts, 26 de gener de 2016

CLUB DE LECTURA

Dilluns, 1 de febrer, a les 7 de la tarda, el CLUB DE LECTURA de la Biblioteca Ilturo es trobarà per parlar de les desventures amoroses del jove Wether, un llibre no apte per a enamorats no correspostos.


Les desventuras del jove Werther; de J. W. Goethe és presentada com una col·lecció de cartes escrites per Werther, un jove artista de temperament sensible i apassionat, i dirigides al seu amic Wilhelm. En aquestes cartes, Werther revela dades íntimes de la seva estada en el poble fictici de Wahlheim (basat en la ciutat de Garbenheim, a prop de Wetzlar), on queda encantat per les tradicions simples dels camperols. Coneix i s'enamora de Lotte, una bella jove que cuida als seus germans després de la mort de la seva mare. Desafortunadament, Lotte ja està compromesa amb Albert, onze anys major que ella. Malgrat la pena que aquesta relació li origina, Werther conrea una amistat íntima amb Lotte i Albert. Dita pena ho obliga a abandonar Walheim per a dirigir-se a Weimar.

Allí coneix a la Fraulein von B. Sofreix una gran pena a l'assabentar-se que Lotte mai va a ser seva i juntament amb un amic es queixa de la seva situació. Després torna a Walheim, on sofreix més que mai, parcialment perquè Lotte i Albert estan casats. Cada dia que passa li recorda que Lotte mai podrà correspondre el seu amor. Amb pena per Werther i respecte pel seu espòs, Lotte decideix que Werther no ha de visitar-la tan freqüentment. Ell la visita per última vegada i es besen. Werther sabia, abans d'aquest incident, que un d'ells —Lotte, Albert, o Werther— havia de morir.

Incapaç de fer-li mal a un altre ésser, Werther no veu més opció que el seu suïcidi. Després d'escriure una carta de comiat (perquè fos trobada després de la seva mort), li escriu a Albert demanant-li dues pistoles amb l'excusa que va a caçar. Lotte rep aquesta petició amb dolor i li mana les pistoles, la qual cosa interpreta Werther com que ella aprova la seva decisió. Després, Werther es lleva la vida.Les desventures del jove Werther (en alemany, Die Leiden donis jungen Werthers) és una novel·la epistolar i una novel·la semiautobiográfica de Johann Wolfgang von Goethe, publicada en 1774.

Werther és una novel·la important del moviment Sturm und Drang en la literatura alemanya. És un dels pocs treballs d'aquest moviment que Goethe va escriure abans que, al costat de Friedrich von Schiller, comencés el moviment clàssic de Weimar. També va influir en la literatura del Romanticisme que va seguir a aquest moviment.

El llibre va fer que Goethe es convertís en una de les primeres celebritats literàries. Cap a la fi de la seva vida, viatjar a Weimar i visitar al mestre era un ritual per a molts joves que viatjaven a Europa. Molts dels quals el visitaven, només havien llegit aquest llibre, d'entre tots els que ell havia escrit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada