dimecres, 27 de novembre de 2013

CLUB DE LECTURA

El proper dilluns 2 de desembre ens tornem a trobar amb el nostre Club de Lectura a la Biblioteca Ilturo. A les 8 del vespre, seurem a conversar sobre una novel.la magnífica, Jude l'Obscur, de Thomas Hardy.

Thomas Hardy va escriure 14 novel·les, però Jude, l'Obscur és potser la més coneguda,  publicada per entregues en el Harper’s Magazine. Sembla que Jude provocà un tal escàndol entre la societat i la jerarquia eclesiàstica que Hardy decidí no escriure cap més novel·la.
 
 L’argument de Jude, l'Obscur tracta dues qüestions que devien ser molt candents en la darrera dècada del segle xix. D’una banda, posa de manifest la falta d’oportunitats d’un jove d’origen humil que s’afanya a estudiar de manera autodidacta. De l’altra, revela la tragedia que sovint comportava el matrimoni forçat per convencionalismes socials. Hardy ens parla de la lluita de classes quan evidencia la falta de mobilitat social, i també presenta amb franquesa les relacions sexuals. Tots els personatges principals de la novel·la viuen un matrimoni infeliç que els marca per sempre més. Hardy, que era un home molt progressista, recull les noves ideologies que apareixen amb la Revolució Industrial.
 
Però al marge d’això, la seva història també captiva pel gran respecte que manifesta envers les dones i la reivindicació que fa de la seva llibertat i capacitat d’elecció. Els personatges semblen autèntics: estimen i avorreixen, es comprometen i es desdiuen, fugen i retornen i tornen a fugir... El lector sent que està llegint una obra profundament moderna escrita en l’Anglaterra victoriana. Tot i així, el desenllaç és tràgic, finalment la sort no acompanya a qui no segueix les regles establertes per la societat. Així doncs, és una novel.la sobre el fracàs, el fracàs de superació i de la lluita contra un destí que sembla escrit des del moment del naixement.
Tot i així, s'hi pot llegir una mena de triomf en la novel.la. El triomf del protagonista per aconseguir viure fidel a ell mateix, als seus anhels.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada