dijous, 24 d’octubre de 2013

CIMS BORRASCOSOS AL CLUB DE LECTURA

El proper dilluns 4 de novembre a les 8 del vespre el Club de Lectura de la biblioteca Ilturo ens trobarem per comentar Cims borrascosos, d'Emily Brontë.Emily Jane Brontë va néixer el 30 de juliol de 1818 a Thornton, prop de Bradford, a Yorkshire, filla de Maria Branwell Brontë i Patrick, germana petita de Charlotte Brontë i la cinquena de sis fills. El 1824, la família es va traslladar a Haworth i va ser en aquest entorn que els seus dots literaris floriren. Va morir el 19 de desembre de 1848 de tuberculosi, i va ser enterrada a Haworth, West Yorkshire.

Va ser novel·lista i poetessa anglesa, recordada per la seva novel·la Cims borrascosos, considerada com un clàssic de la literatura anglesa. Les seves publicacions estaven signades amb el pseudònim d'Ellis Bell.
La seva mare va morir el 21 de setembre de 1821 i, l'agost de 1824, Charlotte i Emily van ser enviades amb les seves germanes grans, Maria i Elizabeth, al col·legi de Clergy Daughters, a Cowan Bridge (Lancashire), on van caure malaltes de tuberculosi. Maria i Elizabeth van morir de tuberculosi el 1825. Per aquest motiu, i per les pèssimes condicions del col·legi, la família va treure a Charlotte i a Emily de l'internat.


Durant la seva infància i després de la mort de la seva mare, les tres germanes Brontë, Charlotte, Anne i Emily, al costat del seu germà Branwell, van inventar un món de ficció format per tres països imaginaris (Angria, Gondal i Gaaldine) i solien jugar a inventar- se històries ambientades en ells.

El 1838, Emily va començar a treballar com a institutriu. Més tard, amb la seva germana Charlotte, va ser alumna d'un col.legi privat a Brussel.les, fins que la mort de la seva tia la va fer tornar a Anglaterra. Emily es va quedar a partir de llavors com administradora de la casa familiar.
Però la gran preocupació dels seus últims anys va ser la cura de Branwell, que va resultar la "ovella negra" de la família. Emily, encara que severa, de temperament intransigent i poc efusiu,  el va atendre sempre amb una paciència i una abnegació exemplars. El 1846, Charlotte va descobrir per casualitat les poesies que escrivia la seva germana Emily. Les tres germanes Brontë van decidir llavors publicar un llibre de poesia conjunt. Per evitar els prejudicis sobre les dones escriptores, les tres van utilitzar pseudònims masculins (els noms que van usar van ser Currer Bell, Ellis Bell i Acton Bell).  El 1847 es va publicar Cims borrascosos, que s'ha convertit en un clàssic de la literatura anglesa tot i que inicialment, per la seva innovadora estructura, va desconcertar als crítics.
 La novel.la, escrita entre el desembre 1845 i el juliol de 1846, no es va publicar fins el desembre de 1847 i sota el pseudònim d’Ellis Bell, després de l’èxit de la novel.la Jane Eyre de la seva germana Charlotte Brontë.
La història comença quan l’any 1801, el Sr Lockwood, un home ric d’Anglaterra, lloga la Granja dels Tords. En una visita al seu propietari, el senyor Heathcliff, que viu a una llunyana casa de camp anomenada “Cims borrascosos” i després de passar-hi una nit de malsons, torna a la seva granja i li demana a la seva majordoma, Nelly Dean, que li expliqui la història de la família. Una història que va començar trenta anys abans el senyor Earnshaw adopta un nen gitano. Els seus fills accepten la decisió de manera molt diferent, en Hindley el rebutja i li farà la vida impossible i la Catherine transformarà l’afecte amb quelcom més.

Cims borrascosos és una història on els gelós i l’amor malaltís acabaran no només amb la família Lockwood, sinó també amb la dels seus veïns, els Linton.
Els protagonists, la Catherine una nena capritxosa, fràgil, amb els defectes de tota nena mimada i profundament enamorada, i en Heathcliff violent, inadaptat, ressentit, i profundament enamorat. Una història d’amor que toparà amb les diferències socials. En la que finalment cada un d’ells pren camins separats però sense oblidar-se mai l’un de l’altre.

Una història psicològica on l'amor arrelarà en la cobdícia, la venjança, l’odi i la destrucció.

Brillantment escrita, amb uns personatges molt complexos i unes situacions potser no massa allunyades de la realitat de l’època.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada