dilluns, 2 de setembre de 2013

DESENTERRANT EL SILENCI
Exposició a Cal Conde del 6 al 22 de setembre:

DESENTERRANT EL SILENCI, la història d'una promesa incomplerta feta per un mestre que fou assassinat l'any 1936, una promesa truncada per l'odi, una vida dedicada a l'ensenyament enterrada durant 75 anys.

Inauguració el divendres 6 de setembre a les 6 de la tarda amb l'autor de l'exposició, el fotògraf Sergi Bernal, que ens farà una visita comentada per l'exposició.

"A finals de juliol del 1936, just al principi de la Guerra Civil, va desaparèixer el mestre català Antoni Benaiges. Dos anys abans havia arribat al poble burgalès de Bañuelos de Bureba disposat a aplicar, a la seva petita escola rural, la tècnica Freinet, una innovadora metodologia pedagògica basada en la participació dels alumnes i l'ús de la impremta.

Durant més de 75 anys, la feina i la personalitat del mestre van romandre en la intimitat del record dels seus antics alumnes i dels seus companys de professió, mentre la família conservava el desig de conèixer la veritat sobre el seu parador."

Però l'agost de 2010, amb motiu de l'exhumació d'una fossa comuna al paratge de La Pedraja (Burgos), la memòria del mestre va emergir i es va iniciar una investigació que ha descobert una història única, emotiva i poètica.Una història, gairebé al límit de l'oblit, que s'ha pogut recuperar gràcies als testimonis dels qui el van conèixer o van sentir a parlar d'ell, però també a partir dels textos del mestre i de les redaccions del seus alumnes que es van editar a l'escola.

Vine el divendres 6 de setembre a Cal Conde a les 6 de la tarda a reviure una història compromesa amb la cultura, una història d'una persona entregada a uns ideals. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada