divendres, 10 de maig de 2013

PROJECTE ATRAPALLIBRES


LLEGIR ÉS TOT

Llegir és aproximar-nos al nostre entorn i mirar d’entendre’l. Llegim quan mirem el cel i pensem a prendre un paraigües. Llegim quan mirem els plats d’un restaurant, l’aparador d’una botiga o l’aula dels nostres fills en una reunió. 

Llegir bé és ser subtil. I ser subtil, com deia Valery, el poeta francès, és veure dotze coses on els altres en veuen dos. I és un tema de sensibilitat, de tenir els sentits esmolats per entendre. 

Enguany hem fet cinc sessions d’aquest projecte de foment de la lectura. Començant des de l’entrenament interpretatiu de tot de coses. En el que portem fet, hem parlat dels contes populars, dels caràcters dels personatges, de com funciona una trama, de com reconèixer diferents parts d’un llibre, de tipografia, de gravats i d’aiguaforts, de tipus d’enquadernació, de receptes de cuina, de perfumeria, de llibres de botànica, de pedres, d’objectes preindustrials, de espècies i herbes remeieres, de materials i història de l’escriptura, de novel·les i de poemes, de la memòria, de recitals, de contes orientats, dels llibres escrits, dels llibres contats, de la tradició oral, dels números romans, de les paginacions i els sistemes d’imprenta, de plomes, càlams i ordinadors. 

Els participants, joves lectors entusiastes, ens demostren una vivesa i una finor extraordinària. I se’ns fa curt. Ara els toca entrenar-se a llegir el temps d’estiu, les onades, la calor, els dies amb la família, el pas del temps. 

Els dos adults que hi som posats, Raquel i Carles, us volem encoratjar a llegir plegats, llibres, però també la vida que ens envolta.

Carles AlcoyCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada