dilluns, 15 d’abril de 2013

LA NOVA NOVEL.LA NEGRAAquest divendres 12 d’abril ens vàrem reunir al voltant d’una taula rodona sobre novel.la negra.
Els experts: una autora, Susana Hernández; una estudiosa, Anna Mª Villalonga; una editorial, Alrevés; i un editor retirat, Jorge López Alba. Tots dirigits i moderats per l'Albert Calls, escriptor i periodista i gran amic de la casa.

Va ser una reunió molt profitosa. Primer vam abordar la novel.la de la Susana, Contra las cuerdas, una novel.la negra atípica, on les relacions humanes, les trames personals juguen amb la trama de crims. On el procediment policial no eclipsa els personatges i els seus conflictes. Novel.la altament recomanable on l’escenari urbà de Barcelona (el barri de El Carmel i el de Pedralbes) ens dibuixa els orígens i el caràcter de les seves protagonistes, dues dones investigadores, amb un llenguatge contundent i un ritme de l’acció que ens manté en tensió tot el relat.

Més tard vam poder compartir amb els editors i l’Anna Maria Villalonga les impressions sobre la nova novel.la negra. Sobre l’evolució d’aquest gènere, ara tan popular, cap a una novel.la més social, on es recullen els conflictes urbans de la ciutat que es tria com a escenari, fet que ja apropa al lector als personatges i aquests es tornen més humans. Els detectius durs i sense emocions són molt lluny de les novel·les negres actuals.

També es va parlar de les editorials petites i especialitzades, com Alrevés, potser el camí més saludable en un món editorial on la vida dels llibres és tan curta i els títols moren ofegats en les taules de novetats.

Tots, però, hi vam poder dir la nostra. Preferències, autors, fonts documentals, la novetat dels autors nòrdics, les recomanacions dels bloggers... Tot plegat en un diàleg directe i molt profitós. Una tarda per repetir!
I tot gràcies a vosaltres, ilturencs!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada